Aandachtspunten bij indoor Sport- en Dansfoto’sFotograferen van indoor sporters in een sporthal of dansers in een theater zijn ogenschijnlijk heel verschillend maar ze hebben een aantal speciale problemen gemeenschappelijk. Bewegingen zijn snel, de afstand is vaak groot en de verlichting is niet erg helder (ca 500 lux in een sporthal; daglicht is 100× zo sterk) of onregelmatig verdeeld. Gebruik van een flitser is een doodzonde omdat het desporters/dansers stoort en omdat het het lichtplan op het toneel bederft en daardoor de dieptewerking door schaduwen in de foto’s verloren gaat.

Alles moet dus gefotografeerd worden met beschikbaar licht, iets waarop de fotograaf geen invloed heeft. Zeker op het toneel kunnen de lichtomstandigheden zeer snel wisselen. Deze omstandigheden maken het nodig om een goede SLR camera te gebruiken met goede lenzen en ze dwingen de camera naar de grenzen van zijn mogelijkheden. Je moet daarom de gebruiksaanwijzing van je camera zeer goed kennen; je moet hem in het donker kunnen bedienen.Voorbereiding is alles!

Het volledige verhaal, met voorbeelden, over die voorbereiding en de uitvoering staat hier.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie