Wat is nieuw in Photoshop CS 5?

Deze tekst van Lars Polder is afkomstig van http://www.fotografie.nl en is gebruikt met toestemming van www.fotografie.nl.

De nieuwste versie van Photoshop heeft veel nieuws te bieden, bijvoorbeeld op het gebied van selecties maken. Een beknopte impressie.

CS5 komt met Camera RAW 6, dat onder meer verbeteringen betreft op het gebied van ruisonderdrukking. Daarnaast is er een optie voor het toevoegen van korrel aan een foto. Ook zijn er meer mogelijkheden voor verscherping en het opheffen van vignettering (lichtafval in de hoeken van het beeld).

Objectiefherkenning

CS5 kan via de EXIF-data het gebruikte objectief herkennen en voert automatisch de erbij horende correcties uit voor vertekening, vignettering en chromatische aberratie. Daarbij kun je voor je eigen objectieven ook speciale objectiefprofielen aanmaken, een interessante functie voor veeleisende fotografen, die heel veel werk kan besparen. Bij de objectief-opties hoort ook een mogelijkheid om de bolle vertekening van een fisheye recht te zetten, zodat je een fisheye ook als supergroothoek kunt gebruiken.

HDR

Nieuwe functies geven meer mogelijkheden om HDR-processen tot in details te sturen. Het in lijn brengen van de deelopnamen werd vergemakkelijkt, en er zijn extra instellingen voor het samenvoegen. Ook is er een mogelijkheid toegevoegd om foutjes weg te werken die ontstaan door beweging tijdens met maken van de serie deelopnamen.

Slimmer selecteren

Adobe legt bij de introductie de focus op animatie-achtige zaken als creatief vullen en Puppet Warp (vervormen van beeldelementen), maar de verbeteringen op het gebied van selecties maken zijn wellicht belangrijker voor de dagelijkse praktijk van veel fotografen. Er zijn nieuwe functies toegevoegd om lastig te begrenzen vormen (haar van een persoon bijvoorbeeld) te isoleren, waarbij Photoshop zelf kan detecteren welke vorm van selectie het beste past.

De nieuwe Photoshop kan in 64 bit werken (Mac en Windos), waardoor zwaar geheugenbelastende taken sneller kunnen worden uitgevoerd.

Adobe Bridge werd in de nieuwe versie weer teruggebracht in Photoshop. Verder zijn er nog tal van kleinere veranderingen/verbeteringen, zoals een rechtstreekse omzetting van 16 bits per kleur naar 8 bits per kleur bij opslag in JPEG (dat moest je tot nu toe als een extra handeling doen).

Adobe Photoshop CS5 is binnen 30 dagen beschikbaar, de Nederlandstalige versie zal niet veel later ook beschikbaar komen.

Meer info op www.adobe.com.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Voor de fanatiekelingen…Photoshop CS5 is onderdeel van Adobe Creative Suite 5 en dat wordt gepromoot. Via http://www.creativesummer.nl/fotografen.html kun je je aanmelden voor z.g. webinars (live les via het internet). Er zit een webinar Photoshop CS5 en “RAW workflow met Photoshop CS5 en Lightroom” bij. Het is in het Nederlands en …GRATIS. Je moet je wel aanmelden, enfin klik op bovenstaande link voor alle info.

Geef een reactie