|

Uitslag Foto Invidueel 2010

De wedstrijd

Bij de jaarlijkse Foto Individueel wedstrijd kunnen leden van aangesloten fotoclubs maximaal één foto (per lid) insturen naar de Fotobond. De foto’s worden zonder vermelding van de maker beoordeeld door een jury bestaande uit drie leden, dit jaar met onder anderen de ons bekende Karel Maat.

Drie nominaties

Onderstaande 3 foto’s zijn onderscheiden met een ‘nominatie’. Dat is een voorselectie uit de totale inzending, waaruit uiteindelijk de winnaars gekozen werd. Een nominatie levert echter al een ondertekende oorkonde op, en een uitnodiging om het jaar daarop een “collectie” in te sturen voor Foto Nationaal:

Alle fotografen binnen de Fotobond, die hebben laten zien dat hun fotografie een hoog niveau heeft, worden uitgenodigd een collectie van vijf foto’s in te zenden.

Dit is wel meer gebeurd in onze club.

(c) Francois Hermans, waterjuffer
(c) Mariet Wielders, monument in Berlijn

Overigens wijkt dit digitale bestand iets af (dikte en plaatsing van kaders) van de foto zoals ingezonden naar Foto Individueel 2010.

(c) Peter van den Hamer, "Power Lines"

De verzameling winnende (10+2) en genomineerde foto’s (10+2+71) zijn ook online te zien.

Vergelijking

Ofschoon wij geen foto’s in de Top-12 hadden, kunnen wij best een beetje trots op onze uitslag zijn: deze drie foto’s behoren tenslotte tot de beste 10% van 814 ingezonden foto’s. Er zijn drie andere clubs met een vergelijkbaar resultaat (uit Asten, Schijndel en Zevenaar) plus vooral de clubs die de Top-12 foto’s geleverd hebben (op Asten na, andere clubs).

Wat kunnen we hiervan leren?

Wat valt er te zeggen over de door de jury uitgekozen foto’s (dit voor de strategische planners in onze geheime bunker)? Wie kunnen alleen de top 83 foto’s zien, dus kunnen we geen scherp onderscheid maken tussen “algemene trend” en “bekroond”. Maar

  • Het zijn vooral sfeerfoto’s
  • Er zijn nogal wat foto’s die te denken geven (“wat gebeurt hier precies?”)
  • Alle drie de juryleden stonden duidelijk open voor óók (niet uitsluitend!) experimentele fotografie.” [ uit juryrapport ]
  • Redelijk gedempte kleuren op 1 of 2 uitzonderingen na

Een voorbeeld die mij aansprak ter illustratie:

(c) Jan Warner, AFC De Maasstad, met toestemming van JW

Verder waarschuwt het juryrapport voor schilderstape aan de achterkant van  passe-partouts. Dit wegens de kans op beschadiging van de onderliggende passe-partout in de verzenddoos. Citaat: “Hier ligt een duidelijke taak voor de clubbesturen!” Gezien dat onze foto’s schoon terugkwamen, misschien minder urgent voor ons.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie