Avondje studiofotografie bij Mariet

Gisterenavond waren we met tien mannen, ja uitsluitend mannen, op bezoek in de fotostudio bij Mariet. Samen met Aad verzorgde zij een toelichting op de inrichting van een studio, het gebruik van studioflitsers en het gebruik van strobist-materiaal op gewone flitsers.

We hebben goed kunnen zien hoe een achterwand werkt en waarvoor een achterwand vooral geschikt is. Ook hoe je een model uitlicht en hoe je harde en zachte schaduwen, soms met een warme gloed, kunt maken. Verschillende lampopstellingen en accessoires passeerden de revue, en van bijna alles konden we zien wat het effect was. We hebben vooral ook kunnen zien hoe je met creativiteit en een klein budget, tóch een vrij professionele studio opzet.

De avond was niet alleen informatief en boeiend, maar zeker ook gezellig. Er was ook gezorgd voor koffie en zelfs fris en bier. Jammer als je het gemist hebt, want er staat geen herhaling gepland. Mariet en Aad, bedankt voor dit leuke initiatief en bedankt voor de leerzame avond. Wie volgt hun voorbeeld?

200 ISO, f/6.7, 70mm, 1/125, Sony A850, fotograaf?

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

 1. Specificaties van een arbitrair instapmodel van een van de A merken: Bowens Gemini 400/400

  * 400 Ws (Watt seconde = Joule)
  * richtgetal bij 100 ISO: 75 (700 Ws = richtgetal 100)
  * flitsduur 1/1000 seconde (of 1/500 afhankelijk van definities). Dus de flits is kortstondig 400 kiloWatt – niet te lang over nadenken.
  * Prijs bij Calumet: 700 Euro voor 2 lampen, 2 statieven, 2 paraplu’s, opberg tas/tassen, snoeren, geen zender/ontvanger.

  Een softbox is duurder, onhandiger, maar zachter dan een paraplu. Een equivalent instapmodel van Elinchrom (D-lite-it 4) heeft ingebouwde draadloze besturing in iedere lichtbron. Bowens heeft daarentegen als bijzonderheid dat je externe accu’s kunt toevoegen.

  Goedkoper kan (Chinese merken vanaf zeg 300 Euro), maar leidt tot minder reproduceerbare resultaten (zeggen de veelal Europese fabrikanten). En wellicht een verschil in levensduur en zeker toekomstige beschikbaarheid van accessoires.

  Duurder kan altijd: hiervoor krijg je (1) meer lampen: 2 is het absolute minimum, (2) sterkere lampen, (3) eventueel accu’s voor gebruik op locatie zonder stroom, (4) op afstand kunnen instellen van de lampen, (5) evt kortere flitsduur, (6) meer opties zoals langwerpige softbox vormen.

Geef een reactie