Uitslag Bondsfotowedstrijd 2013 bemoedigend

De uitslag van de Bondsfotowedstrijd 2013 staat op de website van de Fotobond. Deelnemende fotoclubs sturen hierbij tien foto’s in van diverse leden – een soort teamsport als het ware.

Na in 2011 en 2012 rond de 100e plaats (middenmoot) geëindigd te zijn, staan we deze keer rond de 30e plaats. Hiermee vallen wij binnen de top 20%. Een significante verbetering. Onze complete inzending is hier te zien.

Het gemiddeld aantal punten is gestegen (van 18,4 in 2011 en 17,8 in 2012) naar 19,0 punten. Dat klinkt als een kleine verbetering, maar de als men gemiddeld 20,0 punten haalt, dan valt een club in de top 5 en heeft het enkele goud/zilveren/bronzen vermeldingen.

foto Bram van den Berge

De twee best gewaardeerde foto’s van Fotogroep Waalre hebben al een zilver en brons vermelding gewonnen (men krijgt een “sticker” en een vermelding op de website van de Fotobond):

Onze “beste” 5 foto’s lijken wat origineler dan de onderste 5 foto’s. Als je naar de beste 3 clubs en de individuele winnaars van goud/brons/zilver kijkt, dan lijken die meer nadruk te hebben op het daadwerkelijk bedenken/construeren/realizeren van de foto. Zo is onze eigen zilveren foto een dubbelopname met een zeer specifieke boodschap (“vanuit het hart” schrijft de maker). En is onze bronzen foto wellicht een combinatie van toeval, maar vermoedelijk met een duidelijke toevoeging van de maker. Onze overige 8 foto’s gaan meer in de richting van “zoals aangetroffen”. Ofwel foto’s maken versus foto’s nemen.

Ik denk dat wij, als wij dat willen, een volgende keer minstens zo hoog kunnen scoren door een beter selectieproces – zonder onze eigen smaak aan te passen aan de verwachte smaak van een jury:

  1. wat meer leden laten aanleveren (Bram schrijft “max 1 foto per persoon”, wellicht, hangt mede van het aantal leden af – sommige van onze creatieve leden deden niet mee),
  2. iets meer kandidaatfoto’s per persoon (kandidaatfoto’s elektronisch aanleveren, maakt een strictere selectie mogelijk),
  3. individuele scoring (om geen onderlingen beinvloeding te krijgen; is in 2011 gebeurd met expositie foto’s).
  4. kandidaatfoto’s (idee Bram) gedurende gewone fotobesprekingen “scouten”.
  5. meer tijd nemen voor afwerking van de geselecteerde foto’s (niet zozeer snij en plakwerk als postprocessing en beelduitsnedes). Wij zijn vrij behoudend in nabewerking – een restant van het dokadenken.

E.e.a. zal de nodige discussie kosten, maar vereist in ieder geval dat wij eerder starten.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie