|

Expo Fotogroep Waalre 2014 – nabeschouwing

Onze expositie is dit jaar beter bezocht dan in 2013. Zo ontvingen wij dit jaar twee keer zoveel stembriefjes van bezoekers als vorig jaar. Ook de leden waren over deze expositie duidelijk te spreken (met dank aan organisatoren Kees en Bram).

De vijf foto’s die de meeste stemmen van bezoekers kregen staan hieronder. Er waren overigens 207 geldige stembriefjes, verdeeld over de 105 foto’s. Tevens was er een “dia” presentatie waarbij de fotograaf een soort verhaaltje moest verbeelden met een reeks van 12 foto’s.

2013_FotogroepWaalre_036
1e plaats, 22 stemmen, Greetje van Son
2013_FotogroepWaalre_035
2e plaats, Greetje van Son, 19 stemmen
2013_FotogroepWaalre_037
3e plaats, Irene van Nunen, 14 stemmen
test
4e plaats, Peter van den Hamer, “Augustinerstrasse”, 11 stemmen
2014_FotogroepWaalre_019
5e plaats, Jan Stege, 9 stemmen

Opvallend is dat er 3 nieuwe leden in deze top-5 zitten. Ook als je kijkt naar het totale aantal ontvangen stemmen of naar het gemiddeld aantal stemmen per foto, scoren Greetje, Irene en Jan hoog. Ons vierde nieuwe lid is overigens, wat mij betreft, even veelbelovend.

Hierbij is het belangrijk te beseffen dat de stemmethode eigenlijke alleen een accuraat beeld geeft van de meest populaire foto’s: elke bezoeker krijgt één stem, en stemt op de foto waardoor men zelf kans maakt die foto te winnen. De net iets mindere foto’s komen dan in de schaduw van de populaire foto’s te staan (qua stemmen). Extreem voorbeeld: als iedereen het eens is dat één foto er met kop en schouders er bovenuit steekt, blijven er nul stemmen over voor de andere foto’s. Die lijken dan relatief laag en gelijkmatig te scoren. Desondanks kregen 59 van de 105 foto’s overigens toch nog 1 of meer stemmen (mogelijk stemmen van vrienden, of mensen die dit echt letterlijk de meest aantrekkelijke foto vonden – smaken verschillen).

Mogelijk dat wij daarom volgend jaar iedere bezoeker drie foto’s laten kiezen: een persoonlijke top-3 die per bezoeker “goud” (3 punten), “zilver” (2 punten) of “brons” (1 punt) oplevert. Dit is nog altijd minder compleet dan iedere bezoeker een beoordeling per foto te vragen, maar dat is weer teveel gedoe.

De winnende bezoeker die een afdruk krijgt van de door haar/hem gekozen foto wordt overigens binnenkort bekend gemaakt. Wij nemen telefonisch of per e-mail contact op.

!cid_1A711414FD33402EBC35675FE2C2969F@Solaria
De hoge uitschieters bovenin geven vermoedelijk een vertekend beeld van de waardering voor de foto’s die lager op de lijst staan. Zie uitleg.

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie