| |

Jan Niezen

Jan Niezen is op 1 november op 75-jarige leeftijd overleden. Jan was al enkele jaren wegens gezondheidsproblemen niet meer bij onze fotobesprekingen. Toch wilde hij lid blijven, en leverde zolang het nog kon werk in voor onze exposities. Hij kwam dan tijdens de expositie zelf even langs om de andere leden kort te spreken. Gesprekken met Jan begonnen overigens altijd met hand schudden.

Jan Niezen (r), Waalre, maart 2017, foto Jos J.

Als fotograaf was Jan vooral bekend om zijn minimalistische architectuur beelden. Zo is de foto hierboven van een rood/wit/zwarte trapleuning een typisch Jan Niezen. Voor meer van zijn foto’s zie fotogroepWaalre.nl en 1x.com.

Jan Niezen, 2016

Zijn enthousiasme hiervoor blijkt uit een voorval dat hij ooit omschreef: Jan was naar het ASML terrein in Veldhoven gereden. Eenmaal op het terrein was hij naar het bovenste dek van de lange parkeergarage langs de A67 gegaan. Daar was hij geconcentreerd foto’s gaan maken van een nieuw wit gebouw. Dat deed hij, volgens zijn verhaal, languit liggend op het asfalt. Toen hij weer overeind krabbelde (Jan was toen tegen de 70), bleek er inmiddels een auto met bestuurder naast hem stond te wachten totdat Jan klaar was. De automobilist reed daarna rustig verder. “Ik had het echt niet door, hoor!” zei Jan lachend. De resulterende foto:

Jan Niezen, 2015

De laatste expo waar Jan nieuw werk liet zien was in october 2019. Inmiddels was Jan al langdurig ziek. Hij noemde de serie “Abstracte macrofotografie”.


Vergelijkbare berichten

3 reacties

Geef een reactie