|

iOS App versie 2.1.0

Versie 2.1.0 van de Fotogroep Waalre app is op 17 augustus uitgekomen. Deze iOS app draait op iPhones en iPads (en overigens ook op de nieuwere Mac computers). De app is via de Apple App Store gratis verkrijgbaar.

De Fotogroep Waalre app (hier Nederlandstalig) op een iPhone en iPad. Klik om in te zoomen.

De app stelt fotoclubs in de gelegenheid om portfolio’s met geselecteerde foto’s van hun clubleden aan een groter publiek te laten zien.

Bij onze fotoclub bestaat het selectieproces uit een combinatie van het voordragen van foto’s door de andere leden (“tippen”, ofwel aanbevelingen om de foto te tonen op een expositie) uitgebreid met eventueel andere foto’s die daadwerkelijk geëxposeerd zijn.

Technisch gezien leest deze app portfolio’s uit via collections in Adobe Lightroom. Hierdoor is het beheren van de selecties vrij eenvoudig en kunnen de portfolio’s zowel in de app als op de clubwebsite terecht komen.

De app lijkt wat op een traditionele website van een fotoclub, maar er zijn duidelijke verschillen:

  1. Expositiesfeer
    Een website van een fotoclub is vaak een Zwitsers zakmes met diverse functies zoals vergaderschema, clubnieuws, en contactadressen. Dit kan de gebruiker afleiden van het rustig bekijken van foto’s – zeker nu websites steeds meer gericht zijn op meerdere korte (social media stijl) berichten op een scherm te tonen. De app probeert daarentegen een soort expositiesfeer te creëren: de foto’s dienen centraal te staan en de kijker uit te nodigen om de beelden rustig te bekijken (enigszins verwant aan Glass).
  2. Meerdere clubs
    De meeste fotoclubs hebben een eigen website, en die bevat vaak recente foto’s. Iedere website betreft één fotoclub en ieder website wordt doorgaans door een vaste verzameling bekenden incidenteel bezocht. Deze app is sedert versie 2 opgezet om meerdere fotoclubs in één app te kunnen bestrijken. Mogelijk dat dit op de lange termijn meer en een diverser publiek van fotoliefhebbers zou kunnen.
  3. Ondersteunde apparaten
    Een website ondersteunt een zeer breed spectrum aan apparaten: computers, tablets, telefoons en meer. Deze app is (vooral om praktische redenen) niet bedoeld om dit hele spectrum af te dekken: een Windows laptop kan bijvoorbeeld deze app gewoon niet draaien – maar kan een website met gemak bereiken. Daar staat tegenover dat iPhones en vooral de grotere Apple displays (tablet, notebook, iMac, monitoren) bijzonder geschikt zijn om beelden in hoge kwaliteit te bekijken. Dit wegens hun hoge pixeldichtheid en nauwkeurige kleurweergave.
Je kunt handmatig (swipen) danwel automatisch door een portfolio lopen.

De app is – en blijft – in ontwikkeling. Om anderen in staat te stellen om bij te dragen, is de app vanaf versie 2.1.0 ondergebracht op GitHub, een massale* online omgeving waar programmeurs kunnen samenwerken aan projecten. GitHub biedt ook een forum waar programmeurs en gebruikers kunnen communiceren over geplande/gewenste uitbreiding en over foutjes in de software.


* GitHub is dermate groot dat het soms als social media omgeving voor ontwikkelaars omschreven wordt. Vanaf nu is Photo Club Waalre – The App dus één van de ruim 28 miljoen publiek toegankelijke broncode archieven:

As of June 2022, GitHub reported having over 83 million developers and more than 200 million repositories, including at least 28 million public repositories.

Wikipedia

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie